GÜNDEM
İlköğretim ve Ortaöğretim Bursluluk Sınavı Detayları Belli Oldu! Burs almak için kaç puan yapmak gerekiyor?
MEB tarafından gerçekleştirilecek olan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı'yla ilgili detaylar merakla bekleniyordu
3.09.2023 (13 Ay, 3 Gün önce) 5,29 B
MEB tarafından gerçekleştirilecek olan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı'yla ilgili detaylar merakla bekleniyordu. Özellikle sınavın başlama saati, süresi ve başvuru şartları öğrenciler ve veliler için önemli. 2023 İOKBS oturumu detaylarına dair merak edilenleri derledik.
Sınavın Tarihi ve Saati Nedir?Öğrencilerin yoğun bir hazırlık sürecinden geçtiği bursluluk sınavı, 3 Eylül Pazar günü gerçekleştirilecek. Öğrenciler saat 10.00'da belirlenen sınav merkezlerinde oturumlarına başlayacaklar.
Sınavın Süresi Ne Kadar?İOKBS'de katılımcı öğrencilere, farklı sınıf seviyelerine uygun olarak hazırlanan 100 soru sorulacak. Öğrencilere bu soruları çözmek için toplamda 120 dakika verilecek.
Sınava Kimler Başvurabilir?İOKBS'ye başvuru yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken bazı kriterler bulunuyor. İşte başvuru şartları:
Başvuranların Türkiye Cumhuriyeti veya KKTC vatandaşı olması gerekmektedir.
Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarına uyum sağlamak.
Sınavın yapıldığı ders yılı içerisinde herhangi bir okuldan değiştirme cezası almamış olmak.
Ortaokul, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5-8. sınıflarında ya da ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9-11. sınıflarında öğrenci olmak.
Ailenin mali durumu, bursluluk sınavına başvuru için belirlenen ekonomik şartlara uygun olmalıdır. Bu kapsamda, ailenin 2022 yılında elde ettiği toplam gelirin, fert başına düşen net miktarının 2023'te belirlenen 46 bin lirayı aşmaması gerekiyor.
MEB tarafından gerçekleştirilen bu sınav, başarılı öğrencilere eğitim hayatlarını daha rahat sürdürebilmeleri için büyük bir fırsat sunuyor.
Ortaokul Bursluluk Sınavı Puanları Belli Oldu: Hangi Kontenjan için Kaç Puan Gerekli?Bursluluk sınavları, her yıl pek çok öğrencinin eğitim hayatlarında önemli bir fırsat yakalaması adına büyük bir önem taşıyor. Ancak bu sınavların puanları, her sene sınavın zorluk derecesi ve adayların aldığı sonuçlara göre değişiklik arz edebiliyor. 2022 yılı bursluluk sınavı taban puanları da merakla beklenen detaylardan biriydi. İşte, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için belirlenen taban puanlar:
5. Sınıf Bursluluk Puanları:Diğer Çocuk Kontenjanı: 462,356 puan
Öğretmen Çocuğu Kontenjanı: 464,845 puan
Kanunla Özel Hak Tanınanlar: 100 puan
Oturduğu Yerde Okul Olmayanlar: 452,258 puan
6. Sınıf Bursluluk Puanları:Diğer Çocuk Kontenjanı: 450 puan
Öğretmen Çocuğu Kontenjanı: 456,149 puan
Kanunla Özel Hak Tanınanlar: 100 puan
7. Sınıf Bursluluk Puanları:Diğer Çocuk Kontenjanı: 453 puan
Öğretmen Çocuğu Kontenjanı: 460,967 puan
Kanunla Özel Hak Tanınanlar: 100 puan
Oturduğu Yerde Okul Olmayanlar: 455,928 puan
8. Sınıf Bursluluk Puanları:Diğer Çocuk Kontenjanı: 462 puan
Öğretmen Çocuğu Kontenjanı: 475,372 puan
Kanunla Özel Hak Tanınanlar: 100 puan
Oturduğu Yerde Okul Olmayanlar: 468,499 puan
Bu puanlar, öğrencilerin hangi kontenjan kategorisinde değerlendirileceğini ve bu kontenjanlar için ne kadar bir puanın gerekli olduğunu belirleyen önemli kriterlerdir. Öğrenciler ve veliler, bu puanlar doğrultusunda değerlendirilmeye alınacak. Önümüzdeki yıllarda bu puanların nasıl bir seyir izleyeceği ise sınavın zorluk derecesine ve adayların performansına göre şekillenecek.