GENEL
Etimesgut'ta 200 Bin Öğrenciye Ücretsiz Görme Taraması
Etimesgut Belediyesi tarafından 2019 yılında başlatılan ücretsiz Görme, Dil - Konuşma taramalarında 200 bin kişiye ulaşıldı
11.10.2023 (12 Ay, 25 Gün önce) 6,26 B
Etimesgut Belediyesi tarafından 2019 yılında başlatılan ücretsiz Görme, Dil - Konuşma taramalarında 200 bin kişiye ulaşıldı. Taramalar sonucunda her 10 öğrenciden birinin görme problemi yaşadığı ortaya çıktı.
200 bininci tarama öncesi Etimesgut Belediyesi Türk Tarih Müzesi ve Parkı Konferans Salonu’nda program düzenlendi. Salonda öğrencilere yapılan taramayla 199 bin 950 olan tarama sayısı 200 bine çıktı. 200 bininci taramayı yapan Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, proje hakkında bilgi verdi.
10 KİŞİDEN BİRİNDE GÖRME SORUNU VARDemirel, 4 yılda 200 bin kişinin görme taramasını yaptıklarını belirterek, “Bu taramalar sonucunda 20 bin 254 çocuğumuzun gözünde problem tespit edilmiştir. Tespit edilen 7.113 kişiye gözlük yazılmış ve tedavi süreçleri devam etmektedir. İleri tetkik gerektiren ve tedavi içir araştırma hastanelerine yönlendirilen çocuk sayısı ise 1.446’dır. Akraba evliliği olan 1593 çocuğumuz da yine görme bozuklukları tespit edilmiştir” dedi.
EĞİTİM HAYATINI ETKİLİYOR“Yaptığımız bu taramalarda bir çocuğumuzun bile gelecekte yaşayabileceği görme sorununu önleyebildiysek, sorununu tespit ederek görmesine katkı sağlamışsak bu mutluluk bize yeter” diyen Demirel sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu taramalara başladığımızda 200 bin hedefi koymuştuk. Araya pandemi girdi. Mahalle, mahalle, okul okul gezici tarama tırımızla taramalara devam ettik. Bu hedefimize ulaştık. Bundan sonraki süreçte de taramalarımız okullarımızda devam edecek. Taramaları çok önemsiyoruz. Çünkü sahada çalışan arkadaşlarımız öyle örneklerle karşılaşıyorlar ki; çocuk sınıfta arka sırada oturuyor, tahtayı görmüyor görmediğinin farkında değil, öğretmeni farkında değil. Ailesi de her şeyin normal olduğunu düşünüyor. Taramalarla ileri derece görme bozukluğu tespit ediliyor ve tetkik-tedavi süreci başlıyor. Birçok çocuğumuz ileride telafisi mümkün olmayan görme problemleriyle karşılaşabiliyor. Bu taramalarda öğrencilerimizin, velilerimizin ve ailelerimizi de bilinçlenmesini sağlıyoruz”.
ULUSLARARASI KONFERANSLARA KONU OLDUEtimesgut Kaymakamı Naci Aktaş da görme taramalarının eğitim ve sağlık açısından son derece önemli olduğuna işaret ederek, projeye her türlü katkıyı sağladıklarını söyledi. Proje Koordinatörü Göz Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Ayşe Turan da Göz Taramaların Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletlerin başlatmış olduğu VİSİON 2020 görme hakkı insiyatifine, körlükle mücadele çalışmaları kapsamında yürütüldüğünü kaydetti. Turan saha çalışmalarının uluslararası birçok kongrede örnek olarak sunulduğunu ve projenin bu alanda Türkiye’yi başarıyla temsil ettiğini vurguladı.
TARAMA NASIL YAPILIYOR?Taramalar kapsamında öğrencilere önce sınıflarında görme panolarındaki harfler okutululuyor. Harfleri okumakta güçlük çeken öğrenciler testin ikinci aşaması için Etimesgut Belediyesi Görme, Dil-Konuşma Tırı'na alınıyor. İkinci aşamada, öğrenciler, tarama cihazıyla göz doktoru tarafından detaylı göz muayenesinden geçiriliyor. Göz bozukluğu ve derecesi tespit edilen öğrenciler Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi veya ilgili araştırma hastanelerine yönlendiriliyor.