GENEL
Ankaralıların uğurlama geleneği bakın nereden geliyor...
Ankara, sadece Türkiye’nin başkenti değil, tarihin ve kültürün de başkenti
18.10.2023 (12 Ay, 18 Gün önce) 4,28 B
Ankara, sadece Türkiye’nin başkenti değil, tarihin ve kültürün de başkenti. Kültürel zenginliğin temelini oluşturan Ankaralıların, misafirperverliği ve gelenekselliği ise Ankara’nın tarihi Akköprü’süne dayanmaktadır.UĞURLAMALARIN VE KAVUŞMALARIN SEMBOLÜAnkara’nın Yenimahalle ilçesinde bulunan 800 yıllık tarihi Akköprü, pek çok tarihi olaya tanık etmiştir. Köprü, 1222 yılında dönemin Ankara valisi Kızıl Bey tarafından inanılmaz sağlam bir şekilde yaptırılmıştır ve Bağdat ticaret yolunun Ankara kavşağında yer almaktadır. İncesu, Hatip ve Çubuk çaylarının birleşim noktası Akköprü’dür. Bu köprü, 8 Ağustos 1959 tarihinde kentsel sit alanı ilan edilmiştir. Akköprü’nün en önemli özelliği, şehir sakinlerinin misafirperverliğine ve gelenekselliğine ortak olmasıdır. Osmanlı Dönemi’nde asker uğurlama, hacı karşılama ve uğurlama, gelin alayı geçidi gibi gelenekler seğmenler eşliğinde Akköprü üzerinde yapılmaya başlanmıştır. Ankaralıların uğurlama noktası olan Akköprü sadece vedalara değil, kavuşmalara da tanıklık etmiş ve şehrin sembolü olmuştur.
ANKARA’NIN İPEK YOLU KÖPRÜSÜAkköprü, tarihi İpek Yolu'nun bir parçası olarak kullanılmıştır. Bu köprü, Ankara'nın doğu ve batı arasındaki ulaşımını kolaylaştırmış ve ticaretin gelişmesine katkı sağlamıştır. Taşıtların ve yayaların ortak kullandığı tarihi köprü, 1960'lı yıllarda Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yenileneme çalışmalarından sonra taşıt trafiğine kapatılmıştır. İpek Yolu’nun kalbi, seneler boyunca önemli bir taşımacılık güzergahının parçası olan Akköprü, günümüzde sadece yayaların kullanımına açıktır. Ankara tarihinde önemli olaylara da sahne olan Akköprü, Moğolların istilası sırasında ciddi bir şekilde zarar görmüştür, ancak zaman içerisinde onarılmış ve güçlendirilmiştir.
AKKÖPRÜ’NÜN MİMARİ ÖZELLİKLERİAnkara'nın tarihi bir hazinesi olarak bilinen Akköprü, sadece bir köprü değil, aynı zamanda muhteşem bir mimari şaheserdir. Bu olağanüstü yapının mimarisi, tarihi ve kültürel değerini taşıyan birçok ilginç özelliğe sahiptir. Akköprü, Selçuklu döneminde inşa edilmiş ve zaman içindeki onarımlarla bugüne kadar ayakta kalmıştır. Köprünün uzunluğu yaklaşık 140 metre, genişliği ise 7 metredir. Taş bloklardan oluşturulan bu yapı, 7 gözden oluşur ancak, köprünün güney tarafındaki 2 gözü belediye çalışmaları sırasında, toprak dolgusu altında kalarak kapanmıştır. Köprü kemerleri, andezit taş bir diğer adı ile Ankara taşından yapılmıştır. Köprü kemerlerinin dördü büyük, üçü küçük kemer olarak yapılmıştır. Köprüde yer alan metal korkuluklar sonradan eklenmiştir. Batı yönünde yönün de iki adet yazıt bulunmaktadır, bunlardan bir tanesi silik halde, okunmamaktadır. Akköprü, döneminin mimari zarafetini yansıtan, mozaikler, geometrik desenler ve bitkisel motiflerle bezenmiştir. Akköprü, sadece bir yapıdan öte, Ankara'nın tarihini yansıtan bir semboldür. İpek Yolu'nun önemli bir parçası olarak hizmet vermiş ve tarih boyunca çeşitli olaylara tanıklık etmiştir. Moğol istilası sırasında zarar görmesine rağmen onarılmış ve yeniden kullanılmıştır. Akköprü sonuç olarak sadece mimari açıdan değil, aynı zamanda tarihi açıdan da büyük önem taşımaktadır.
AKKÖPRÜ’YE NASIL GİDİLİR?Akköprü, Ankara’nın Yenimahalle ilçesinin, Varlık Mahallesindedir. Ankamall Alışveriş Merkezi’nin tam karşısında olan Akköprü’ye ulaşım çok kolay. Akköprü’ye gitmek isteyen vatandaşlar, EGO otobüslerini, Özel Halk Otobüslerini (ÖHO), ve Ankara Metrosu’nu kullanarak ulaşabilirler. Ankara Metrosu’nun, metro istasyonlarından biri Akköprü olarak isimlendirilmiştir. Akköprü istasyonu, İvedik istasyonu ve Atatürk Kültür Merkezi istasyonu arasındadır. Ayrıca Ulus dolmuşları da Akköprü önünden geçmektedir.
Akköprü’ye giden toplu taşıma araçları Akköprü’ye otobüs kullanarak gitmek isteyen kişiler için Akköprü önünden geçen otobüs hatları şu şekildedir:
297 – 735 – 345 – 487 – 348 – 351 – 608 – 557 – 504
Akköprü’ye metro ile nasıl gidilir?Akköprü’ye metro ile gitmek isteyen kişiler, M1, M2, M3 metrolarını kullanarak, Akköprü durağında inerek ulaşabilirler.
Sema Türkel/Medya Ankara