GENEL
ASKİ Ankara'da suların Arsenikli olduğunu kabul etti! Haberi yalanlamadı ama habercilere hakaret etti
Yüzlerce noktaya yapılması gereken Arsenik ve kimyasal arıtma ünitesini yapmayarak halkın sağlığını riske atan ASKİ 5 yılda 22 adet küçük ölçekli paket arıtma yapıldığını beyan ederek yetersizliğine kılıf uydurmaya çalıştı
16.01.2024 (9 Ay, 12 Gün önce) 3,81 B
Yüzlerce noktaya yapılması gereken Arsenik ve kimyasal arıtma ünitesini yapmayarak halkın sağlığını riske atan ASKİ 5 yılda 22 adet küçük ölçekli paket arıtma yapıldığını beyan ederek yetersizliğine kılıf uydurmaya çalıştı.
haberlerimizdeki bilgilerin doğruluğu hakkında yalanlama yapamayan, buna rağmen kendi internet sitelerinde yayınladıkları tablolarda gerçek bilgileri saklayarak yayınlamayan, Arsenik, Bor, Nitrat, Mangan gibi olumsuz sonuçları halktan gizleyen ABB ve ASKİ yönetimi gerçek bilgi veren haber sitelerine hakaret etmek yerine işine odaklansa daha sağlıklı olacak.
Medya Ankara olarak halkın sağlığını riske atan ASKİ ve tüm sorumlularla mücadelemiz halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek olarak devam edecektir.
Basın açıklamasında gündeme gelen 6360 sayılı “On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 30 Mart 2014 yerel seçimleri sonrasında uygulamaya konulmuştur.”
Yayımlanmış olan Ankara İlçe Mahallerindeki (köylerinde) içme ve kullanma suyu analiz değerleri tarihleri 2019-2020-2021-2022-2023 yıllarını kapsamakta olup, ilgili kanunun yürürlüğü giriş tarihinden bu zamana kadar yaklaşık 9 yıl geçmiş, ilgili belediye ise yaklaşık 5 yıldır bu görevi yerine getirmekle sorumludur.
5 yıldır içme ve kullanma suyu kalitesi düzeltemeyen, 5 yılda toplam 22 adet küçük ölçekli paket arıtma yapıldığını beyan eden ASKİ bu rakamı yeterli olduğunu mu düşünüyor?ASKİ basın açıklamasında “Ankara’nın jeolojik yapısı nedeniyle de, yer altı suyunda Arsenik, Mangan, Bor, Sülfat vb. içme suyu kalitesini olumsuz etkileyen unsurlar bulunmaktadır. Bu durumlarda, ilgili mahalleye sağlıklı ve kesintisiz içme suyu temini için, Genel Müdürlüğümüzce Küçük Ölçekli Arıtma Tesisi kurulumu yapılarak içme suyu temini sağlanmaktadır.” İfadesine istinaden 5 yıldır Arsenik, Mangan, Bor, Sülfatlı suyu içme ve kullanma suyu amaçlı kullanan köylerin suçu-günahı nedir?
ASKİ bu olumsuz içme ve kullanma suyu kullanan köylerin problemini ne zaman çözmeyi planlıyor? Çözüm bulunana kadar bu köyler bu suları kullanmaya devam mı edecek?
Bu olumsuzlukların insan vücuduna etkileriKoliform bakteri: Bu mikroskobik canlıların bulunması ise ciddi sağlık tehditlerine yol açabilmektedir. Dolayısıyla içme sularda mikrobiyolojik parametrelere çok dikkat edilmelidir. Koliform mikroorganizması da deri, mide ve bağırsak enfeksiyonu gibi çeşitli rahatsızlıklara sebep olan bir bakteridir.
Escherichia Coli:Bu mikroorganizmalar ile kontamine olan içme suları ishal ve mide bulantısı ile seyreden mide-bağırsak hastalıklarına sebep olabilirler. Bu etkiler çok çeşitlidir ve özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve immun sistemi zayıf kişilerde yüksek oranda hayati tehlike söz konusudur.
Alüminyum: Fazlası suya bulanık mavimsi bir görünüş verir. Vücutta fazla birikmesi nörolojik rahatsızlıklara sebep olabilir.
Arsenik: Cilt kanserine ek olarak, uzun süreli arsenik maruziyeti de mesane ve akciğer kanserlerine neden olabilir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC); arsenik ve arsenik bileşiklerini insanlar için kanserojen olarak sınıflandırmıştır ve ayrıca içme suyunda arsenikin insanlar için kanserojen olduğunu belirtmiştir.
Nitrat: Sürekli olarak yüksek Nitrat içeren suları içmek ölüme yol açabilir. Boğaz hastalıklarına ve kan hastalıklarına yol açabilir. Bebeklere kesinlikle Nitratlı su içirilmemelidir. Mavihastalık denilen kan zehirlenmesine sebebiyet verir. Evsel ve Endüstriyel kirlenmeden ve de tarımda kullanılan gübrelemeden kaynaklanır.
Mangan: Mangan insan hayatını ciddi anlamda etkiler, geçici ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Kronik bronşit ve kas zayıflığına neden olan mangan kas zayıflığı, uykusuzluk, güçsüzlük, şişmanlığa, deri problemlerine, doğumlarda problemler, saç rengi ve kan şekeri bozukluklarına neden olmaktadır.