GENEL
Ankara Palas Müzesi ziyarete açıldı!
Ankara Palas Müzesi, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir restorasyonun ardından ziyarete açıldı
22.02.2024 (7 Ay, 11 Gün önce) 6,35 B
Ankara Palas Müzesi, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir restorasyonun ardından ziyarete açıldı.
MÜZE O TARİHE KADAR ÜCRETSİZ OLACAKPazartesi günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebilen müze, Ramazan Bayramı sonuna kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
MÜZENİN İÇERİSİNDE NELER VAR?Müze, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarına ait anıtsal bir yapı olmasıyla birlikte, özellikle Atatürk'e ait önemli eşyaları ve tarihi objeleri barındırmaktadır. Atatürk'ün kişisel oturma takımı, çalışma masası ve şahsi eşyaları, ziyaretçilere Cumhuriyet'in kuruluş dönemine dair benzersiz bir deneyim sunmaktadır.
Osmanlı sultanlarına takdim edilen özel hediyeler, albümler ve Palas'ta kullanılan özel yemek takımlarıyla donatılmış bir masa da müzenin dikkat çeken öğeleri arasında yer alıyor. Ayrıca, tablolar, saatler, teknolojik araçlar, gümüşler, sofra takımları, yazma ve matbu eserler gibi zengin bir koleksiyon da sergilenmektedir.
Müzede, Atatürk'ün kullandığı eşyaların yanı sıra diplomatik hediyeler, Hereke dokumaları, Beykoz camları, Yıldız porselenleri, madalya ve nişanlar, mühür ve sikkeler gibi çeşitli sanat ve kültür öğeleri de yer almaktadır. Hazine koleksiyonundan seçilen eserler, ziyaretçilere Türk tarihinde önemli bir dönemi keşfetme fırsatı sunmaktadır.
Ankara Palas Müzesi, tarih severleri ve kültür meraklılarını Cumhuriyetin izinde unutulmaz bir serüvene davet ediyor.
ANKARA PALAS MÜZESİ BİNASININ TARİHİBina, 1924-1927 arasında inşa edildi. İlk tasarımı Mimar Vedat Tek tarafından yapılmıştı. Sıhhiye Vekaleti’n ait bir bina olarak yapımı başladıktan sonra mimarlık ücretinin ödenmemesi nedeniyle Vedat Bey’in işi bırakması üzerine Mimar Kemalettin Bey’in yeni tasarımına göre inşası tamamlandı. Mimar Kemalettin Bey, yapının inşası sürerken şantiyede hayatını kaybetti. Vakıflar İdaresi’ne devredilmiş olan otel, 17 Nisan 1928 günü 120 yatak kapasitesi ile hizmete girdi.
Yapı, 1930’larda siyasetçiler, gazeteciler, sanatçıların buluşma mekanı olduğu gibi yurt dışından gelen resmi heyet ve konukları ağırlama işlevini de üstlenmişti. Atatürk devrimleri ile Türk toplum hayatına getirilen bazı yeniliklerin ilk defa Ankara Palas’ta başlatıldığı bilinir; özellikle kadınların erkeklerle eşit koşullarda sosyal hayata girmesine önayak olmak üzere düzenlenen sosyal etkinliklere ev sahipliği yapmıştır.Ankara Palas’ta cumhuriyetin ilk yıllarında düzenlenen etkinliklerin en ünlüsü “cumhuriyet baloları”dır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün malı olan bina, 1975’e kadar otel olarak işletildi. 1976-1982 arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ofis ve sergi alanı olarak kullanıldı. 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından kapsamlı bir restorasyondan geçirildi ve 29 Ekim 1983 günü düzenlenen kabul resmiyle "Ankara Palas Devlet Konukevi" olarak hizmete açıldı.
Ankara Palas’ta ağırlanmış önemli konuklar arasında İran Şehinşahı Rıza, Afgan Kralı Emanullah Han, Irak Kralı Emir Faysal, Yunanistan Başbakanı Elefterios Venizelos ve ABD Başkanı Dwight Eisenhower bulunur.
Uzun yıllar boyunca Dışişleri Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren yapı, 3 Eylül 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı'na devredilerek restore edildi. Günümüzde ise, Ankara Palas Müzesi olarak hizmet verecek.
MÜZE NEREDE?Müze, Ankara'nın Altındağ ilçesi Ulus semtinde İkinci Meclis Binası'nın tam karşısında yer alıyor.
MÜZEYE NASIL GİDİLİR?Ankara Palas Müzesinin yakınlarından geçen otobüs hatları şu şekildedir:
Bu Otobüs hatları Ankara Palas yakınından geçiyor:106-3, 112-1, 185-7, 203-7, 279, 286, 439
Ankara Palas Müzesinin yakınlarından geçen metro hatları şu şekildedir:
Bu Metro hatları Ankara Palas yakınından geçiyor: M1-M2-M3
Ankara Palas Müzesine ulaşmak isteyen vatandaşlar Ulus metro durağında indikten sonra Ulus heykeline doğru 7 dakika yürüdüklerinde müzeye ulaşabilmektedirler.