GENEL
TÜGVA Ankara İl Başkanlığı'nın düzenlediği konferansta Pakistan'ın seçim süreci ele alındı
TÜGVA Ankara İl Başkanlığı’nın Dış İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirilen 03 Mart 2024 tarihli konferansta Pakistanlı Öğrenciler Birliği Temsilcisi Syed Hani Hussain ZAİDİ’nin konuşmacısı olduğu ‘’Pakistan’da Seçim Süreci ve Olası Senaryolar’’ başlıklı konferans düzenlendi
7.03.2024 (6 Ay, 27 Gün önce) 5,14 B
TÜGVA Ankara İl Başkanlığı’nın Dış İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirilen 03 Mart 2024 tarihli konferansta Pakistanlı Öğrenciler Birliği Temsilcisi Syed Hani Hussain ZAİDİ’nin konuşmacısı olduğu ‘’Pakistan’da Seçim Süreci ve Olası Senaryolar’’ başlıklı konferans düzenlendi.TÜGVA Ankara İl Başkanlığı Konferans Salonunda ‘’Pakistan’da Seçim Süreci ve Olası Senaryolar’’ başlıklı konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı Pakistanlı Öğrenciler Birliği Temsilcisi Syed Hani Hussain Zaidi, Pakistan’da gerçekleşen seçimlerdeki son gelişmeler hakkında bilgiler verdi.
Pakistan’ın 14 Ağustos 1947 Hint yarım adasının iki millet teorisi temelinde bölünmesi sonucunda kurulduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Zaidi, İngilizlerin Hint Alt Kıtası'ndan çekilmesinden hemen sonra, Hindistanlı yöneticilerin “bu bölgede tek bir millet yaşıyor” düşüncesini öne sürerek egemenlik kurmak istediklerini söyledi. Zaidi, Pakistan’ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah’ın, bu düşünceye karşı çıkarak Hindistan’da Hindular ve Müslümanlar olarak iki milletin var olduğunu ve Müslümanların kendilerini yönetme hakkına sahip olduğunu söyleyerek Pakistan Devleti’nin temellerinin bu düşüncelerle Muhammed Ali Cinnah tarafından atıldığını sözlerine ekledi.
Zaidi, yönetimi İngilizlerden devraldıktan sonra Pakistan ve Hindistan’ın devleti yönetme konusunda bazı problemlerle karşı karşıya kaldığını, bunun sebebinin ise daha önce tüm yasama ve yürütme organlarının İngilizlerin kontrolünde olmasından kaynaklandığını belirtti. Devlet yönetiminde tecrübesi olmayan iki ülkenin belli bir süre, 1935 yılında İngilizler tarafından oluşturulan “Hindistan Yönetimi Yasasını” uygulamak zorunda kaldıklarını söyleyen Zaidi, Hindistan’ın 1950 yılında, Pakistan’ın ise 1956 yılında ilk kendi Anayasalarını oluşturduklarını dile getirdi.
Syed Hani Hussain Zaidi, Pakistan’ın “Pencab, Sind, Hayber Pahtunhva ve Belucistan’’ olmak üzere dört eyaletten, “Azad Keşmir ve Gilgit-Baltistan’’ olmak üzere iki özerk bölgeden ve “İslamabad Başkent Bölgesi’’ olmak üzere bir federal bölgeden oluştuğunu ifade etti.
Zaidi, Pakistan Müslüman Birliği (N) Partisi, kurucusu Imran Khan olan Pakistan Adalet Hareketi ve Pakistan Halk Partisinin Pakistan’daki partiler arasında ilk 3’te yer aldığını söyledi.
Zaidi, Pakistan’da siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın zirvede olduğu yıllarda İmran Khan’ın siyaset sahnesine giriş yaptığını, 1996 yılında Pakistan Adalet Hareketi Partisini kurarak resmen siyasete girdiğini söyledi. Zaidi, İmran Khan’ın 2011 yılında, Pakistan’ın Lahor şehrinde ilk büyük mitingini gerçekleştirdiğini ve bu mitingden sonra siyaset sahnesinde büyük bir ivme kazandığını, 2013 yılında ise Pakistan’ın Milli Meclisinde ilk defa 35 sandalye kazandığını belirtti. Buna ek olarak 2018 yılındaki Pakistan seçimlerinde ise 149 sandalye kazanarak İmran Khan’ın Pakistan’ın 22. başbakanı olduğunu ifade etti.
Pakistanlı Öğrenciler Birliği Temsilcisi Syed Hani Hussain Zaidi: “İmran Khan’ın başkanlık görevine gelmesiyle Pakistan'ın dış politika hedefleri de değişti. Pakistan kendi bağımsız politikasını üreteceğini, dış politikada denge siyaseti yürüteceğini ve tüm ülkelerle ikili ilişkileri geliştirecek politikalar ortaya koyacağını her yerde dile getiren İmran Khan, halkın özellikle gençlerin büyük bir desteğini arkasına alarak göreve geldi. İmran Khan benimsediği bu dış politika prensibiyle Rusya’ya 24 Şubat 2022 tarihinde resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu görüşme 23 yıl sonra Pakistan tarafından Rusya’ya başbakanlık nezdinde gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret oldu. Ziyaretin gerçekleştiği 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya, Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattığını ilan etti. Bu yüzden Pakistan – Rusya arasında herhangi bir anlaşma imzalanamamıştır. Buna rağmen ABD ve özellikle Avrupa Birliğinden 22 ülke Pakistan’da bulunan büyükelçiler tarafından İmran Khan’a ortak bir mektup yazdılar. Bu mektupta açık bir dille Pakistan’ın Rusya’yı kınamasını istiyorlardı. İmran Khan bu talebinizi öncelikle Hindistan’a iletin diyerek karşılık verdi. 9 Nisan 2022 yılında Pakistan Milli Meclisinde itibarsızlık oylaması sonucunda İmran Khan başbakanlık görevinden el çektirildi ve yerine Şahbaz Şerif getirildi.’’ dedi.
İmran Khan’ın görevden el çektirilmesinin başkaca sebeplerinin de olduğunu belirten Zaidi, bunların arasında Pakistan’ın benimsediği İsrail politikası, ABD’nin Afganistan’a yönelik operasyonlarında kullanabilmesi için Pakistan’da üs kurma talebinin olması ve buna benzer birçok sebep olduğuna vurgu yaptı.
Zaidi, İmran Khan’ın yedi aydır hapishanede olduğunu ve İmran Khan’a karşı yaklaşık iki yüz dava açıldığını ifade etti.
Zaidi, İmran Khan’ın partisi olan Pakistan Adalet Hareketi tarafından sosyal medya aracılığı ile aktif bir seçim propagandası yürütüldüğünü söyledi. Buna ek olarak 8 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerde Pakistan Adalet Hareketi, bağımsız adaylar üzerinden girdiği bu yarışta resmî sonuçlara göre toplam 266 sandalyeden 183’ünü kazandı dedi. Uluslararası medyada bu sonuçların “Pakistan’ın Seçim Devrimi’’ başlığı altında servis edildiğini ifade eden Zaidi, böyle bir sonucu hiç kimsenin beklemediğini dile getirdi. Resmi olarak yayınlanan seçim sonuçlarına müdahale edilerek İmran Khan’ın desteklediği bağımsız adayların kazandığı sandalye sayısını 101’e düşürdüklerini, resmî sonuçlara göre 17 sandalye kazanan Şahbaz Şerif’in partisi ise seçim sonuçlarına yapılan müdahalenin ardından 9 Şubat 2024 tarihinde 75 sandalyeye yükseldi ve bu seçimler ışığında Şahbaz Şerif Pakistan’ın 24. Başbakanı oldu dedi. Pakistan’da bu siyasi istikrarsızlığın önümüzdeki süreçte de devam edeceğini söyleyen Zaidi, bu istikrarsızlığın sona ermesinin kesin bir ihtimali olmadığını belirtti.