GENEL
Ankara 2 No'lu Baro tarafından "Değişen Dünyada Avukatlık Vizyonu" sempozyumu
Ankara 2 No'lu Baro tarafından 5 Nisan Avukatlar Gününe özel "Değişen Dünyada Avukatlık Vizyonu" sempozyumu düzenlendi
6.04.2024 (5 Ay, 27 Gün önce) 6,12 B
Ankara 2 No'lu Baro tarafından 5 Nisan Avukatlar Gününe özel "Değişen Dünyada Avukatlık Vizyonu" sempozyumu düzenlendi. Sempozyumun hemen ardından Baro Başkanı Av. Sabri Hafif ve baro üyeleri değerlendirmelerde bulundu.Ankara 2 No'lu Barosu tarafından Avukatlar Günü vesilesiyle düzenlenen “Değişen Dünyada Avukatlık Vizyonu Sempozyumu” Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Düzenlenen sempozyuma Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Doç. Dr. Metin Kıratlı, Baro Başkanı Av. Sabri Hafif, Baro Yönetim Kurulu Üyeleri, Adalet Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Üyesi, Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Ankara 2 No’lu Barosu üyesi Avukatlar ve Stajyer Avukatlar katılım sağladı.
Sempozyumun açılış konuşmasında konuşan Ankara 2 No'lu Baro Başkanı Av. Sabri Hafif, günümüz teknolojisinde değişen dünyanın avukatlık mesleğine etkisini ele alarak şu ifadelere yer verdi:
“Günümüzde bütün dünyada yargılamaların yerine alternatif uyuşmazlık yöntemleri gelişmeye başlamıştır. Potansiyel uyuşmazlık sahibi çok uluslu şirketler ve devletler tarafından uluslararası uyuşmazlıklarda alternatif yollar ve yöntemler neredeyse kural haline gelmiştir. Ülkelerin kendi içlerindeki normal uyuşmazlıklarda da alternatif yollar teşvik edilmeye başlanmıştır. Dünya ve insan ilişkileri; ticaret, tarım ve iletişim biçimleri; kanunlar ve değer yargıları sürekli değişmektedir. Bu değişikliği iyiye gidiş veya kötüye gidiş anlamında değerlendirmemekle birlikte sosyal bir varlık olan insan da değişime ayak uydurmak zorundadır. Temel değerler, ahlaki prensipler, inanç değişmeyebilir ancak insanın topluma ve devlete bakışı, ticaretin, üretimin, sanayinin çalışma biçimleri, iş ilişkileri, mesai anlayışı sürekli değişmekte hayatımıza yeni anlayışlar egemen olmaktadır. İnternet öncesi ve sonrası, UYAP öncesi ve sonrası, sosyal medya öncesi ve sonrası, pandemi öncesi ve sonrası değerlendirildiğinde dünyadaki değişim ve bu değişimin hayatımızdaki her açıdan etkileri daha iyi anlaşılacaktır” açıklamalarında bulundu.
Sempozyumun gerçekleşmesine katkı sunan ve ev sahipliği yapan, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Doç. Dr. Sayın Metin Kıratlı açılış konuşmasında sempozyumun hayırlı olmasını dileyerek; “adaletin tecellisi için yargının tüm unsurlarının önem arz ettiğini, savunmanın da sırf bu haliyle yargının kurucu unsuru olarak adaletin, hakkaniyetin gerçekleşmesine katkı sunduğunu, bunun da avukatların gayretleriyle mümkün olduğunu” ifade etti.
Sempozyuma katılım sağlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise konuşmasına, 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlayarak başladı. Yaşanan gelişmeler ve değişimlerle beraber bakanlık olarak gerekli adımların atıldığını belirten Tunç, konuşmasına şöyle devam etti:
"Avukatlar hak aram hürriyetinin teminatı, vatandaşların güvencesidir. Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarında avukatlarımız görev alıyorlar ve bu sitemin başarılı olmasının tek nedeni avukatlarımız. Meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. Barolarımızla da ilişkilerimizi güçlendiriyoruz ki sorunlara kalıcı çözümler bulabilelim. Hukuk fakültelerinin müfredatının değişen dünyaya ayak uydurması lazım, kontenjanların daha da sınırlandırılması gerekli biliyoruz, bu konuda YÖK ile yakın görüşme içerisindeyiz. Hukuk mesleklerine giriş sınavı 2024 ten itibaren uygulanacak. Yine dönemimizde avukatların görev suçlarıyla ilgili temyiz kapısını açtık. Adli yardım konusunu önemsiyoruz ve ödemeleri artırmak hedefimiz. Genç meslektaşlarımızın ofis kurabilmeleri için maddi destek sağlanması mevzuatımızda düzenlendi ancak kamu kurumlarımızda, bankalarımızda çözmemiz gereken hususlar var biliyoruz, en kısa sürede çözeceğiz. Avukatlık Kanunu’nun günün şartlarına, değişen dünyaya uymadığı bir gerçek. Bilim Kurulumuz taslak çalışmanın sonuna geldi, sizlerle paylaşacağız. KDV oranları gittiğimiz, ziyaret ettiğimiz her yerde önümüze geldi. Yargı pahalı olamaz biliyoruz, Hazine ve Maliye Bakanlığı’mız ile ortak bir çalışma hedefliyoruz. Çok yakında yeni yargı reformu strateji eylem planımızı Cumhurbaşkanımızla paylaşacağız, akabinde kamuoyuna açıklanacaktır.” açıklamalarında bulundu.
Sempozyumun ardından Medya Ankara mikrofonuna konuşan Ankara 2 No'lu Baro Başkanı Av. Sabri Hafif ve Ankara 2 No'lu Baro kurucuları üyesi Av. Fatih Ünal ve baro yönetim kurulu üyeleri Değişen Dünyada Avukatlık Vizyonu Sempozyumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
BARO BAŞKANI AV. SABRİ HAFİF: "AVUKATLIK KANUNUN DEĞİŞMESİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"Ankara 2 No'lu Baro Başkanı Sabri Hafif, yaptığı açıklamada avukatlık mesleğinin her türlü gelişmesini ve değişen dünyada, değişen ekonomiye, değişen iletişime ayak uydurmasını gerektiğini belirtti. Dünya ve ticaretin sürekli değişim ve gelişim içerinde olduğunu ancak avukatlık mesleğinin kanunla düzenlendiği için günümüz şartlarına göre değişiklik yapılabilme imkanının zor olduğunun altını çizen Hafif, "Biz avukatlık kanununun başta değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şuan yürürlükteki sisteme göre onları geliştireceğiz. Nihayetinde de avukatlık kanunu değiştirerek çağdaş, yaşanabilir, daha az emek daha çok hukuka hizmet edilebilecek avukatlık alanlarıyla inşallah avukatlara, vatandaşlarımıza, adalet erişimine de katkıda bulunmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
ANKARA 2 NO'LU BARO KURUCULARI ÜYESİ AV. FATİH ÜNAL: "Ankara 2 No'lu Baro tarafından düzenlenen sempozyumu değerlendiren Ankara 2 No'lu Baro kurucuları üyesi Av. Fatih Ünal, avukatlık mesleğinin ve geleceğinin itibarının artması amacı ile bu gibi programların artması gerektiğini belirtti. Ünal, konuşmasında "Avukatlık mesleği, itibarlı bir meslektir ama bu mesleğin itibarını arttırmak adına da bizim üstümüze düşen vazifeyi yapmamız gerekir" dedi.