GENEL
Çitlekçi, Türkiye'de büyümeye devam ediyor! Hedef 2030'a kadar 81 ilde mağaza
Tahsin Kemer - Furkan Ercan / Ankara Türkiye’nin en hızlı büyüyen gıda markası Çitlekçi’yi bünyesinde barındıran Tunçlar Holding; kuruluşunun 45
7.06.2024 (3 Ay, 25 Gün önce) 6,40 B
Tahsin Kemer - Furkan Ercan / Ankara
Türkiye’nin en hızlı büyüyen gıda markası Çitlekçi’yi bünyesinde barındıran Tunçlar Holding; kuruluşunun 45. yılında yeni hedefleri ile büyümeye devam ediyor.
Gıda sektörü ile birlikte turizm, enerji ve inşaat sektörlerindeki yatırımlarıyla da adından söz ettiren Tunçlar Holding’in Yönetim Kurulu Vekili Abdullah Tunç; 45 yıllık başarı hikayesini ve gelecek hedeflerini sohbet toplantısında basın mensuplarına anlattı.
Abdullah Tunç 1979’da kurulan işletmenin 2012 yılında perakende işine girdiğini ve Çitlekçi markasının gün geçtikte büyüdüğünü söyledi. İlk olarak küçük bir perakende dükkanı olarak başladıkları işte şu an Türkiye’de 35’inci mağazalarını açtıklarını ve hedeflerinin 2030 yılına kadar 81 ilde mağaza açmak olduğunun altını çizdi.
Çitlekçi markasının dışında halen 81 ile kuruyemiş tedariği yaptıklarını belirten Tunç, “Yaptığımız işlerle karşıladığımız müşterilerle şu anda zaten 81 ilin kuruyemiş tedariğini yapıyoruz. Aslında bizim toptancılığımız hala devam ediyor. Şu anda Ankara'da ve Türkiye'de yerel zincir marketlerin %70'inin %60 oranında ürün tedariğini biz sağlıyoruz. Fakat bu Çitlekçi markasıyla değil” dedi.
Çitlekçi’nin açtığı büyük mağzaların küçük işletmelere zarar verdiğini düşünüyor musunuz şeklinde soru sorulması üzerine Abdullah Tunç, şöyle yanıtladı:
“Üç harfliler dediğimiz marketle BİM, A101, ŞOK her alanda olduğu gibi kuru yemişte de güçlü firmalar. Lokasyon olarak küçük yerlere çok fazla mağaza açtığı için şu anda herhalde o on biner tane şubesi var. Küçük marketleri ya da küçük kuruyemişçileri durdurduğunu düşünüyorum. Çünkü şu anda Ankara'da 12 tane mağazamız var. Ankara nüfusuna baktığımızda 6 milyondan fazla. Göçlerle birlikte 6 milyon nüfusa 12 mağaza çok az. Biz sektörü öldürdük, durdurduk, diğer kişilerin önünü kapattık dememiz doğru olmaz. Hem bizim etkimiz hem de diğer yeni açılan sektördeki kuruyemişçilerin, yeni açılan marketlerin etkisi. Yani şu anda biz satılmayan bir ürün satmıyoruz.”
“Amerika ve Rusya’da kuruyemiş kültürü yok”Yurt dışında Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine mağaza açmayı düşündüklerini belirten Tunç, “Mesela Amerika'da kuruyemiş kültürü yok. Ya da Rusya tarafında olsun, bir kuruyemiş kültürü yok. Daha çok Orta Asya ülkelerinde, Arabistan, Azerbaycan, Bakü taraflarında, Irak, İran taraflarında kuruyemiş kültürünün daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. İlerleyen zamanlarda inşallah bununla ilgili çalışmalarımız olacaktır.
“Sektörün tezgah tozunu yutmuş insanlarız”Abdullah Tunç, kuruyemiş ticareti ve imalat aşamaları konusundaki kendi gelişimi şu sözlerle anlattı:
Bize bakıp, 25 yaşında bir arkadaş ne bilebilir ki diye düşünüyorlar. Benim de ilk aklıma bu gelir. Fakat biz bu işe çekirdekten başladık. Yaklaşık 10 sene tezgahtarlık yaptım. Şirketten maaş aldım, yaklaşık bir, bir buçuk sene kuruyemiş dükkanımızda kavurmacılık yaptım. Dış ticarette çalıştım, ihracat ve ithalat birimlerinde bulundum. Muhasebede yaklaşık bir sene Kazım Bey'in yanında fatura işledim. Sonra satın almaya geçtim. Pazarlık nasıl yapılır, nasıl yapılmaz, bununla ilgili A'dan Z'ye bütün süreçlerde bulunduk. Bu işleri yaz aylarında, üniversite öncesi dönemlerde yaptım. Yani biz bu sektörün tezgah tozunu yutmuş insanlarız. Beş altı yaşlarında, babamın yanında, beni de işe götürse de, dükkana götürse de diyen tiplerdendim. Çekirdeğin, kuruyemişin, lokumun, esnaflığın, tüccarlığın ne demek olduğunu o yaştan beri öğreniyoruz. İnşallah ilerleyen zamanlarda daha çok şey öğreniriz.
“Enerjiye 15 milyon dolarlık yatırım yapacağız”Enerji kapasitelerini arttıracaklarını ifade eden Tunç, “Halihazırda bulunan enerji kapasitemizi %12 daha yükselteceğiz. Sözleşme imzaladık. Yer Ankara Temelli'de olacak ve yaklaşık 15 beş milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Ocak ayında ekstra elektrik üretmeye başlayacağız. Şu anda hali hazırda Çiftetçi olduğu bölgelerde şubelerin üzerindeki enerji santralleriyle harcadığı elektriğin tamamını kendisi karşılıyor. Enerjiyle ilgili böyle bir bilgi verebilirim size. Çifteki olarak şu anda tüm dünyada patentimizi aldık. İnşallah ilerleyen zamanlarda tüm dünyada göreceğiz” diye konuştu.