2022 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Gönüllü İtfaiyecilik eğitimleri, acil durumlarda yangın, su baskınları ve arama kurtarma gibi olaylara daha etkili bir şekilde müdahale edebilmek amacıyla düzenlenmektedir. Bu kapsamda, il genelinde bugüne kadar toplamda 96 kişiye Gönüllü İtfaiyecilik eğitimi verilmiştir. Bu eğitimler, sivil vatandaşları bilinçli bir şekilde itfaiye ekiplerine dâhil etmeyi ve mücadelenin gücünü artırmayı hedeflemektedir.
Gönüllü İtfaiyeciler 40 Saat Eğitim Aldı
Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Gönüllü İtfaiyecilik eğitimlerine Bodrum’da devam etmiştir. Bu çalışma kapsamında 24 kişiye, 5 gün boyunca toplam 40 saat “A Sınıfı Gönüllü İtfaiyecilik” eğitimi verilmiştir. Eğitimler, Muğla İtfaiyesi’nin kentin doğal afetlere hazırlıklı olabilmesi için gerçekleştirdiği bir projedir. Talep eden vatandaşlara, ilgi ve becerilerine uygun eğitimler sunularak gönüllü itfaiyeci olmaları sağlanmaktadır.
Vatandaşlar Ekibe Dâhil Ediliyor
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, arama kurtarma, su baskınları ve yangın gibi acil durumlarda sivil vatandaşları eğiterek bilinçli bir şekilde ekibe dâhil etmeye devam etmektedir. Gönüllü katılımcılar, beş gün süresince yangın, su baskınları, ipli erişim ve ilk yardım konularında eğitim alarak detaylı bir süreçten geçirilmektedir. Eğitim boyunca teorik bilgiler ve uygulamalı alanda performans kontrolü yapılmakta, gönüllüler son aşamada yazılı bir sınavdan geçmektedir. Başarılı olanlar gönüllü itfaiyeci ekibine dâhil edilmektedir. İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Muğla’nın diğer ilçelerinde de başvurular doğrultusunda gönüllü itfaiyeci eğitimlerine devam etmeyi planlamaktadır.
Başkan Aras; “Tüm vatandaşlarımızı Gönüllü İtfaiyecilik eğitimlerimize bekliyoruz”
Muğla’nın orman yangınları açısından hassas bir coğrafyaya sahip olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, vatandaşları her türlü yangın ve afet konularında bilinçlendirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etmiştir. Başkan Aras; “Eğitimin, bilginin, tecrübenin her alanda gerekli olduğunu düşünerek, yangına karşı hassas bir şehir olan Muğlamızda gönüllü itfaiyecilik eğitimlerimize devam ediyoruz. Herhangi bir itfaiye olayıyla karşılaşan vatandaşlarımız edindikleri bilgi sayesinde ne yapacaklarını bilerek hareket edecek ve belki bir ağacı, belki de bir canı kurtarabilecektir. 13 ilçede, hemşehrilerimiz için 7/24 görev başında olan itfaiye teşkilatımız ve gönüllü itfaiyecilerimizle vatandaşlarımızın emrindeyiz. Tüm vatandaşlarımızı Gönüllü İtfaiyecilik eğitimlerimize bekliyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.
Bu eğitimlerin artırılması ve halkın bilinçlendirilmesi adına yapılan çalışmalar, Muğla’nın afetlere karşı daha dayanıklı hale gelmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Gönüllü İtfaiyecilik eğitimi, sadece bireylerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda toplumun genel güvenliğini de artırmaktadır. Eğitimlere katılan vatandaşlar, aldıkları bilgilerle acil durumlarda nasıl hareket edeceklerini öğrenerek, olaylara daha etkili bir şekilde müdahale edebilecektir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı