Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, sağlıklı ve içilebilir suyu musluklara ulaştırmak ve yerleşim yerlerini taşkın risklerine karşı korumak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla, suyun her damlasına sahip çıkıldığı belirtilmektedir.
Alaağaç Barajı’nda İşlem Tamamlandı
Son günlerde endemik ürünleriyle Türk tarımının önemli merkezlerinden biri haline gelen Manisa Demirci, yeni bir baraja kavuşuyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Alaağaç Barajı’ndaki çalışmaların tamamlandığını duyurdu ve bu projenin 2024 yılı itibarıyla bölge ekonomisine ortalama yıllık 34 milyon 850 bin lira ek gelir sağlayacağını açıkladı.
Barajda Su Tutuldu
Bu projenin DSİ’nin 2024 yılı performans hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Alaağaç Barajı’nın yıl sonuna kadar tamamlanabilmesi için yaz aylarında yoğun bir çalışma temposu sürdürdüklerini belirtti. Dolgu, dolusavak ve vana odası imalatlarının tamamlandığını ifade eden Balta, "Tıkaç betonunu atarak barajda su tuttuk. Manisalı üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.
3 Milyon 600 Bin m³ Su Depolanacak
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Manisa’nın Türk tarımının lokomotif şehirlerinden biri olduğunu ve üreticilerin dünya ile rekabet edebilir koşullara ulaşabilmesi için sürekli çalıştıklarını ifade etti. Alaağaç Barajı'nın da bu hedef doğrultusunda inşa edildiğinin altını çizen Balta, "Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde, temelden yüksekliği 40.5 metre olan barajımızda 3 milyon 600 bin m³ su depolayacağız. Ayrıca, 4100 dekar araziyi borulu basınçlı sistem ile sulayacağız." şeklinde konuştu.
4100 Dekar Araziye Can Suyu Geliyor
Balta, sulama imkanlarının artmasıyla birlikte bölgedeki üreticilerin katma değeri yüksek farklı ürünler yetiştirme olanağına sahip olacaklarını ve sulama maliyetlerinin düşeceğini vurguladı. Ayrıca, çiftçilerin 2024 yılı itibarıyla yılda 34 milyon 850 bin lira daha fazla kazanacaklarını söyledi. Bu durum, Manisa’nın tarımsal potansiyelini artıracak ve bölge ekonomisine önemli katkılarda bulunacaktır.
Bu gelişmeler, Devlet Su İşleri'nin tarım alanında gerçekleştirdiği yatırım ve projelerin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Alaağaç Barajı, hem bölge ekonomisine katkı sağlayacak hem de modern sulama teknikleri sayesinde tarım üretimini artıracaktır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı