Karşıyaka Belediyesi, geçen yaz Yamanlar Dağı’nda meydana gelen orman yangınının binlerce ağaca zarar vermesi nedeniyle oluşan sel ve taşkın risklerine karşı, Slovakya’dan uzmanların katılımıyla bir panel düzenledi. Panelin amacı, bu tür doğal afetlerin ardından su yönetimi konusundaki sorunlara bilimsel bir yaklaşım ile çözüm aramaktı.
Paneldeki önemli konuşmalardan biri, Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal tarafından yapıldı. Ünsal, “Nefes kadar değerli olan suyun önemini biliyor, yarınları daha yaşanabilir kılmak için bilimi rehber ediniyoruz” ifadeleriyle su yönetiminin önemine vurgu yaptı. Panelde, Slovakya'dan katılan akademisyenler Michal Kravčík ve Dipl. Eng. Danka Kravčiková deneyimlerini paylaşarak katkıda bulundular.
Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında meydana gelen ve yüzlerce hektarlık alan ile binlerce ağacın yanmasına neden olan orman yangınının ardından, Karşıyaka Belediyesi, yangın sonrası oluşabilecek sel ve taşkın risklerini azaltmak için harekete geçti. Yuva Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen “Su Yönetimi” başlıklı panelde, bilimsel veriler ışığında doğa temelli yaklaşımlar ele alındı. Panelde, İzmir’de su tutma stratejilerini hayata geçirmek için uygulanabilir planlar geliştirilmesi hedeflendi.
Panelin öncesinde, Slovakya’dan gelen akademisyenler, Karşıyaka Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile Afet İşleri Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte yangın alanında incelemelerde bulundular. Alanda yapılan çalışmalar, bölgedeki dere yataklarının durumu ve yangın sonrası oluşabilecek taşkın risklerine karşı alınabilecek önlemler üzerineydi. Karşıyaka Belediyesi Sıfır Karbon Noktası’nda gerçekleştirilen panelde, doğa temelli yaklaşımlar değerlendirildi ve uygulanabilir projeler üzerinde duruldu.
Yıldız Ünsal açılış konuşmasında, Yangın felaketinin doğayla kentlerin birlikte varlığının önemini bir kez daha hatırlattığını belirtti. Ünsal, yoğun yağışlarda Karşıyaka'nın karşı karşıya kalabileceği sel riskine dikkat çekerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU ile iş birliği içinde çalışmalara devam ettiklerini açıkladı. Ayrıca, parklarını sulamak için otomatik sulama sistemleri kullanarak su ve enerjinin daha verimli kullanıldığını dile getirdi. Kırsaldan kente uzanan bütüncül çözümler üretmenin gerekliliğine de vurgu yaptı.
Michal Kravčík, su yönetiminin bütüncül olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Su döngüsünün korunmasının, iklim krizi ve doğal afetler karşısında etkili olmanın yollarını araştırdıklarını söyledi. Panelde, su tutma yöntemlerinin iklim değişikliğine uyumda oynadığı kritik role dikkat çekildi. Saadet Çağlın, Ferit Çağlar ve Meltem da Korkmaz gibi uzmanlar, su yönetiminin iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolü hakkında bilgi verdiler.
İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı Ferit Çağlar, taşkın yönetimi konusundaki sunumunda, su yönetimine yönelik stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili, orman yangınlarının erozyon ve sel üzerindeki etkilerini sundu. Panelde, su tutma ve peyzajın entegre edilmesinin önemli olduğu konuşuldu.
Panelin sonunda yapılan grup çalışmaları ile İzmir'in su yönetimi stratejileri üzerinde detaylı değerlendirmeler yapıldı. Ortak akılla geliştirilen önerilerin, gelecekte benzer sorunlarla başa çıkmada önemli bir yol haritası oluşturacağı vurgulandı. Bu çalıştay, su yönetimi konusunda yerel etkili çözümler geliştirmek adına atılan önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı