Bugün: 6 Şubat 2025 Perşembe

GÜNDEM

"Çiğneme Sağlığına Dair Yenilikçi Yaklaşımlar"


"Çiğneme Sağlığına Dair Yenilikçi Yaklaşımlar"

İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin düzenlediği Gnatoloji - Çiğneme Sempozyumu’nda ağız ve diş sağlığının en önemli sistemlerinden çiğneme, alanında uzman akademisyen ve diş hekimleri tarafından farklı yönleriyle ele alındı

2,59 B

İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, gnatoloji ve çiğneme alanında bir sempozyum düzenleyerek ağız ve diş sağlığının en önemli sistemlerinden biri olan çiğneme konusunu akademisyenler ve diş hekimleri tarafından ele aldı. Sempozyumda, diş hekimliği alanında uzman olan isimler, çiğneme sisteminin karmaşıklığını vurguladı. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tosun Tosun, gnatolojinin diş hekimliğinin tüm alanlarını kapsayan bir disiplin olduğunu ifade etti.

İstanbul Atlas Üniversitesi Vadi Kampüsü Dr. Ralph A. DeFronzo Oditoryumu’nda gerçekleştirilen Gnatoloji Çiğneme Sempozyumu’nda çiğneme sistemi, farklı yönleriyle değerlendirildi. Sempozyumda, diş hekimliği öğrencilerinin bilgi birikimlerinin artırılması adına önemli sunumlar yapıldı.

Prof. Dr. Tosun Tosun: "Çiğneme sisteminin bilinmeyen pek çok yönü var"

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tosun Tosun, gnatolojinin çiğneme sistemini kapsayan önemli bir disiplin olduğunu vurguladı. "Gnatoloji, diş hekimliğinin tüm alanlarını kapsıyor. Bütün alanlar bu konuyla ilgili çalışma yapmış olmasına rağmen, çiğneme sisteminin birçok karanlıkta kalan ve bilinmeyen yönü var." şeklinde konuşan Tosun, sempozyumun öğrencilerin bilgi düzeylerini artırmaları için büyük bir fırsat sunduğunu belirtti.

"Bilgimizi artırarak fark yaratmak zorundayız"

Ülkemizde 50 bine yakın aktif diş hekiminin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Tosun Tosun, diş hekimliği fakültelerinin sayısının artışıyla birlikte mesleki rekabetin giderek tırmandığını aktardı. 1908 yılında Osmanlı döneminde açılan ilk diş hekimliği okulu ile birlikte, ülkede 2009 yılına kadar yaklaşık 29 diş hekimliği fakültesine sahip olunduğunu belirtti. 2010 yılından itibaren ise son on yılda açılan 76 yeni fakülte ile birlikte toplam sayının 105’e yükseldiğini ifade etti. Bu bağlamda, "Bilgimizi artırarak bir fark yaratmak zorundayız. Bu bilimsel etkinlikler büyük önem taşıyor." dedi.

Çiğneme sisteminin yapısı ve rahatsızlıkları anlatıldı

Sempozyumun ilk oturumu Dr. Öğretim Üyesi Serdar Gözler'in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. İstanbul Atlas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, "Çiğneme Sisteminin Fonksiyonel Anatomisi" başlıklı sunumunda çiğneme sisteminin yapısını, çiğneme kaslarını, sağlık problemlerini ve tedavi yöntemlerini açıkladı. Çene ekleminin kafatasındaki tek hareketli eklem olduğunu belirten Kalaycıoğlu, bruksizm gibi çene eklemlerini ilgilendiren sorunların tedavisinde akupunktur ve botoks uygulamalarının kullanıldığını anlattı.

Çiğneme sistemini farklı açılardan değerlendirdiler

Sempozyumda, Basel Üniversitesi'nden Dr. Sarah Qadeer "From Occlusion to Enamel Regeneration", İstinye Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gamze Aren "Çocuklarda Çiğneme Mekanizması", İstanbul Atlas Üniversitesi'nden Prof. Dr. Esra Pamukçu "Mastication & Restorative Treatments" gibi çeşitli başlıklarla sunumlar yapıldı. Ayrıca, Dr. Öğretim Üyesi Gamze Kavuncu "Periodontal Reseptörler: Gnatolojideki Rolü ve Önemi", Prof. Dr. Tosun Tosun "İmplantoloji ve Çiğneme Mekanizması", ve Dr. Öğretim Üyesi Serdar Gözler "Çiğneme Sistemi ve Temporomandibular Rahatsızlıklarda Uygulanan Protokoller" gibi konuları ele aldı. Sempozyum, çiğneme sisteminin önemini ve son gelişmeleri gözler önüne serdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı