Bursa'da Kent ve İklim Paneli
Bursa Osmangazi Belediyesi, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği iş birliği ile Kent ve İklim Paneli düzenledi. Panelde konuşan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, iklim krizi ile mücadelede hız kazanmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Tugay, Birlik olarak etkili adımlar atarak, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin iyileştirilmesi yönünde çalışmalara hız vereceklerini ifade etti.
Başkan Tugay, 2030 yılına kadar dünya genelinde karbon nötr olabilmek için 3.5 trilyon dolar harcanması gerektiğini, fakat şu an harcanan rakamların bu hedefin gerisinde kaldığını vurguladı. Bu durumu, dünya genelinde yaşanabilecek felaketlerin başlangıcı olarak nitelendirirken, iklim değişikliğinin açlık, çölleşme, yüksek sıcaklıklar ve kitlesel göçlere neden olabileceğini dile getirdi.
Karbon Nötr Olma Hedefleri
Paris Anlaşması çerçevesinde, dünya genelinde sıcaklık artışının 1.5 derece ile sınırlandırılması gerektiği ve 2030 yılında karbon nötr olunması hedefinin bulunduğunu hatırlatan Tugay, bu hedefe ulaşmanın şu anki koşullarda imkansız göründüğünü söyledi. Türkiye’nin yıllık 558 milyon ton karbon emisyonu ürettiğini ve kişi başı 6.71 ton karbon saldığını belirtti. Bu oranla Türkiye, dünya genelinde en yüksek karbon emisyonu üreten ülkeler arasında 15. sırada yer alıyor.
Türkiye’nin kömür yatırımlarını artıran tek OECD ülkesi olduğunu söyleyen Tugay, bu gidişle 2053 yılına kadar karbon nötr olmanın mümkün olmadığını vurguladı. Enerji üretiminde karbon emisyonunun en büyük paya sahip olduğunu belirten Tugay, enerji verimliliğinin artırılmasıyla birlikte tüketimin %50 oranında azaltılabileceğini ifade etti.
Su ve Gıda Yönetimi
İklim krizi ile mücadelede su, gıda, enerji ve toprak konularının kritik olduğunu belirten Tugay, Türkiye’nin su yönetimi konusunda acil adımlar atması gerektiğini, yerel yönetimlerin havza bazlı su yönetimi planları geliştirmesi gerektiğini söyledi. Gıda rekoltesinde yaşanan düşüş ile sağlıklı ve güvenli gıda üretiminin önemine de dikkat çeken Tugay, kentsel gıda stratejisi eylem planının zorunlu olduğunu belirtti.
Mikroplastik Sorunu
Başkan Tugay, toprakların hızla bozulduğunu ve insanların mikroplastiklerle yaşamaya başladığını ifade etti. Plastik atıkların kontrol altına alınması gerektiğini ve doğru tarım teknikleri ile çevre dostu yöntemler benimsemek gerektiğinin altını çizdi. Su, gıda, enerji ve toprak konularının Türkiye’nin geleceği açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın Vurguları
Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ise, Bursa'nın sanayi, turizm veya kültür kenti tanımını aşarak, sağlıklı bir şehir olma durumunu sorgulamak gerektiğini belirtti. Aydın, Bursa’nın 45 günlük suyunun kaldığını ve şehirdeki su krizi ile müsilaj ve hava kirliliği sorunlarına da dikkat çekti. İklim krizi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.
Panel, İzmir Planlama Ajansı Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Bölgesel Direktörü Kira Fortune ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe de sunumlar gerçekleştirdi.