Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Marmara Denizi'nde meydana gelen müsilaj tehdidiyle başa çıkmak amacıyla yoğun bir çalışma yürütüyor. İzmit Körfezi'nde gerçekleştirilen faaliyetler ile denizin korunması ve temizlenmesi hedefleniyor. Marmara’nın korunmasına yönelik çağrılara dikkat çeken Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, bu tehlikenin ciddiyetine vurgu yaparak, "Marmara ölüyor" ifadelerini kullandı. Tüm belediyeleri göreve davet eden Başkan Büyükakın, bu konuda ideolojik tartışmaların bir kenara bırakılması gerektiğini belirtti. Aksi halde, büyük bir çevre felaketi ile karşılaşılacağını söyleyerek önlem alınması gerektiğini ifade etti.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin müsilaj tehdidine karşı aldığı önlemler arasında öncelikli olarak arıtma tesisleri yer alıyor. Kocaeli, 23 arıtma tesisi ile İzmit Körfezi’ne atık su bırakılmamasını sağlamaktadır. Yılda ortalama 700 milyon TL enerji maliyeti gerektiren bu tesislerden vazgeçilmiyor. Ayrıca, dip çamuru temizliği gibi ek projelerle de kirliliğin azaltılması hedefleniyor. Özellikle sanayinin gelişimi ile birlikte derelerden taşınan atıklar, İzmit Körfezi’nin doğu havzasını çamur deryasına dönüştürmüş olup, bu durumu düzeltmek amacıyla dip çamuru projesine ağırlık verilmektedir. Projenin ilk etabı tamamlanmışken, ikinci etap için hazırlıklar sürdürülmekte ve 8.500.000 ton dip çamurunun denizden çıkarılması planlanmaktadır.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, atıkların denize ulaşmasını engellemek için de çeşitli önlemler almaktadır. 2015 yılından bu yana kıyı bölgelerinde hizmet veren 3 adet amfibi temizleme aracı, deniz yüzeyindeki atıkları toplamak için 4 deniz yüzeyi temizleme teknesi ile birlikte çalışmaktadır. Kumla ve Kiraz derelerinde kurulan bariyer sistemi sayesinde 2.500 metreküp atık toplanmış, Mavi Takım adlı ekip ise kıyılardaki 66 ton atığı temizlemiştir. Ayrıca, iskele altlarında ve durgun sulardaki yüzer atıkların toplanması amacıyla 10 adet çöp kovası yerleştirilmiştir.
Büyükşehir, İzmit Körfezi’ni korumak amacıyla 2012 yılından bu yana acil müdahale çalışmalarına devam etmektedir. Gemi atıkları, 2008 yılından bu yana Lisanslı Atık Alma Gemileri ile toplanarak Derince Limanı’ndaki Lisanslı Atık Kabul Tesisi’nde işlenmektedir. Şu ana kadar 36 bin deniz aracına hizmet verilmiş ve 145 bin metreküp sıvı atık toplanmıştır. Toplanan atıklar ekonomiye kazandırılmakta ve çevre kirliliği azaltılmaya çalışılmaktadır.
Ayrıca, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı koordinasyonunda Avrupa Çevre Ajansı tarafından yürütülen projelerde, çeşitli plajlarda atık toplama etkinlikleri düzenlemekte ve toplamda 22 etkinlik gerçekleştirilmiştir. Bu faaliyetler sayesinde 18.821 parça atık plajlardan toplanmıştır. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü ile yapılan iş birliği çerçevesinde, İzmit Körfezi ekosistemindeki biyolojik oluşumlar ve renk değişimleri ile ilgili raporlar hazırlanmaktadır. TÜBİTAK ve ODTÜ ile yapılan ortak projelerde ise 2007 yılından bugu yana su kalitesi izlemeleri yapılmakta, ekosistem hizmetlerinin sürdürülebilirliği için çalışmalar sürdürülmektedir.
Son olarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nde deniz ekosistemini desteklemek için 48 bin yavru balık salımı gerçekleştirmiştir. Ayrıca, çeşitli noktalara yapay resif bırakılarak deniz yaşamının zenginleştirilmesi sağlanmıştır. Tüm bu çalışmalar, Marmara Denizi ile İzmit Körfezi’nin korunması ve temizlenmesi için yapılan yoğun gayretlerin bir parçasıdır.