Türk Mutfağı Japonya’da Üniversitede Ders Olarak Okutulacak
Türk gıda ürünleri Japonya’da tanıtılmaya devam ediyor. Uzakdoğu'nun en büyük gıda fuarı olan Foodex Japan 2025, 11-14 Mart 2025 tarihleri arasında Türk gıda ürünlerinin sergilendiği bir platform oldu. Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye'deki gıda sektöründeki 42 firmanın katılımıyla Foodex Fuarı’na 25. kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştirdi. Bu fuar, Türkiye’nin Japonya'nın 70 milyar dolarlık gıda ithalatından daha fazla pay alması amacıyla Türk firmalarının 150 Japon ithalatçı firma ile 5000’den fazla ikili görüşme yapmasına olanak sağladı.
Türk Mutfağı Otsuma Kadın Üniversitesinde Ders Olacak
Ayrıca, ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını iki katına çıkaran Ticaret Bakanlığı destekli Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi, Japonya’da hayata geçirildi. Türk mutfağı, Japonya’nın Otsuma Kadın Üniversitesi müfredatına dahil edilecek. Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları, Foodex Japan Fuarı’ndan elde ettikleri başarılarla yeni bir TURQUALITY projesini hayata geçirerek Türkiye’ye döndü.
Ege İhracatçı Birlikleri, Türk gıda sektörünün Amerika Birleşik Devletleri'nde bilinirliğini artırmak amacıyla 2019 yılında başlattıkları Turkish Tastes projesi sayesinde Türkiye'nin Japonya'ya 370 milyon dolar olan gıda ihracatını 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
Foodex Japan Fuarı, 42 Türk gıda ihracatçısının katılımıyla gerçekleştirildi. Ege İhracatçı Birlikleri Başkanları, Otsuma Kadın Üniversitesi’nde Türk mutfağının müfredata girmesi konusunda mutabakat sağladı.
Girit: Japonya’ya Turkish Tastes Projesinin Tohumları Atıldı
Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk ve iş birliğinin her geçen yıl büyüdüğüne dikkat çeken Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Foodex Japan 2025’te ortak projelere bir yenisini eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Türk gıda ürünlerinin kilogram başı ortalama ihracat fiyatı 1,3 dolar iken, Japonya’ya gıda ürünleri ihracatındaki ortalama fiyat 2,6 dolara ulaşıyor. Japonya'nın yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki değişiklikler nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçirdiğini ifade eden Girit, orta ve uzun vadede Japonya'nın önemli bir pazar olmaya devam edeceğini belirtti.
Öztürk: Japonya’ya İkinci TURQUALITY Projemiz Olacak
Tahrikİticaret Bakanlığının desteğiyle 2015-2020 yılları arasında Japonya ve Güney Kore’yi kapsayan bir TURQUALITY projesi yürüttüklerini vurgulayan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, ilk TURQUALITY Projesi’nin başlattığı dönemde Japonya’ya gıda ihracatlarının 145 milyon dolardan 211 milyon dolara çıktığını söyledi. Geçtiğimiz 10 yıl içinde Türkiye’nin Japonya’ya gıda ihracatının yüzde 155 oranında artığını ifade etti.
Ayrıca, Türkiye’den Japonya’ya gıda ihracatında Ege İhracatçı Birlikleri'nin lider konumu olduğunu belirten Öztürk, Otsuma Kadın Üniversitesi ile gerçekleştirilen iş birliğinin çok verimli geçtiğini ifade etti. Makarna ihracatının 73 milyon dolar, çikolata ürünlerinin 12,4 milyon dolar, bitkisel yağların ise 4,5 milyon dolar olduğunu kaydetti.
Uygun: Japonya’nın Zeytinyağı İthalatı Yüzde 60 Düşecek
Japon halkının sağlıklı ve kaliteli gıda tükettiğini vurgulayan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, Japonya'daki enflasyonun son yıllarda yükselmesi ve Japon yeninin dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle 2024 yılında zeytinyağı ithalatlarının yüzde 60 düşeceğini kaydetti.
Uygun ayrıca, Türk zeytinyağı ve diğer tarım gıda ürünlerinin ihracatında kendi sektörlerindeki rakip ülkelerle fiyat avantajını kaybettiklerini belirtti. Japon pazarındaki daralmanın uzun soluklu olmayacağına inandığını ifade ederek, Foodex Fuarı’na katılan 12 zeytin ve zeytinyağı firmasının Türk ürünlerini tanıttığını söyledi.
Birol Celep: Türkiye Pahalı ve Zor Bir Ülke
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu üyesi Birol Celep, Japonya'da uzun yıllardır sabit seviyelerde olan enflasyonun 2024 yılında yüzde 40’a çıkacağını, yüksek enflasyon nedeniyle Japonların şu anda tüketime frene bastığını ifade etti. Türkiye’nin uyguladığı ekonomik program sonrası doların Türk lirası karşısında değer kaybetmesi nedeniyle Türk ürünlerinin Japonlar için oldukça pahalı hale geldiğini vurguladı.
2025 yılının Ocak-Şubat döneminde Türkiye’nin Japonya’ya gıda ürünleri ihracatının yüzde 530 oranında düştüğünü aktaran Celep, 2025 yılında Japonya’ya ihracatta kaybın yaşanacağına dair sinyaller aldığına dikkat çekti. Türkiye’nin ekonomi politikalarının bu şekilde devam etmesi durumunda 2025'te Japonya'ya ihracatlarının eksi yazacağına vurgu yaptı.
Ege İhracatçı Birlikleri heyeti, Japonya Ulusal Tarım Kooperatifleri Federasyonu, Otsuma Kadın Üniversitesi, Japonya Balıkçılık/Su Ürünleri Birliği gibi birçok yerel kurumla iş birliklerini güçlendirmek amacıyla adımlar attı.