Yeditepe Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Demet Genceli, gençlerin klasik lüks anlayışından uzaklaştığını ve Z kuşağının tatil alışkanlıklarının değiştiğini belirtti. Genceli, günümüzde gençlerin lüks turizm anlayışını, kendilerine özel, kişiselleştirilmiş ve otantik deneyimler sunan bir tatil anlayışı olarak tanımladığını vurguladı. Doğayla ve kültürle uyumlu yerleri tercih eden gençlerin, turizmde sessiz lüks ve doğallığın yükselişte olduğunu ifade etti.
15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Turizm Haftası’ dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Genceli, Z kuşağının 1997-2012 yılları arasında doğan bireyler olarak daha kişiselleştirilmiş, dijitalle entegre ve sürdürülebilirliğe önem veren bir yapıda seyahat ettiğini söyledi. Bu kuşağın, lüks ve konfor arayışının ön planda olduğunu, ancak aynı zamanda deneyim arayışlarının da arttığını dile getirdi.
Sosyal Medya Yeni Neslin Seyahat Tercihlerinde Çok Önemli
Genceli, Z kuşağının tatil tercihlerini şekillendiren faktörler arasında sosyal medyanın önemli role sahip olduğunu vurguladı. Araştırmalara göre, genç turistlerin yüzde 80'inin herhangi bir yere gitmeden önce sosyal medyada araştırma yaptığını belirtti. Sosyal medyada yüksek puana sahip yerleri tercih eden bu gençler, dijital kanallardaki paylaşımlara da ağırlık veriyor. Genceli, seyahat tercihlerinde dijital etkileşim ve sosyal medya kullanımının kritik önemde olduğunu ifade etti.
Sürdürülebilirliğe Önem Veren İşletmeler Gençlerin Daha Çok İlgisini Çekiyor
Doğayla ve çevreyle entegre olmayı, yerel ekonomiye katkı sağlamayı ve yerel insanlarla etkileşimde bulunmayı tercih eden gençlerin, sürdürülebilirliğe önem veren işletmelere daha çok ilgi gösterdiğini aktaran Genceli, bu durumun gençlerin tercihlerini şekillendirdiğini belirtti. Ayrıca, bu kuşağın deneyim arayışının sadece anı biriktirmekle sınırlı olmadığını, macera turizmi, yerel topluluklarla etkinlikler gibi unsurlara da odaklandıklarını açıkladı.
Ekonomik Olarak da Katkıda Bulunmak İstiyorlar
Sürdürülebilirliğin sadece çevresel değil, ekonomik ve kültürel boyutları da bulunduğunu anlatan Genceli, gençlerin gittiği bölgede yerel insanlara katkıda bulunmayı önemsediğini söyledi. Yerel ürünleri satın alarak bu insanların ekonomilerine destek olmayı amaçlıyorlar. Ayrıca, kültürel değerlere sahip çıkmaya da önem veriyorlar.
Gençler Puanı Yüksek Olan Yerleri Tercih Ediyor
Genceli, turizm yatırımcılarının yüksek puan almasının önemli olduğunu, bu nedenle gençlerin detaylı bir araştırma yaptığını belirtti. Puan yüksekliklerinin, işletmelerin sürdürülebilirlik kapsamındaki çalışmalarının yanı sıra, aynı zamanda çevre dostu uygulamalarının da etkili olduğunu ifade etti. Örneğin, sadece bez poşet kullanımı, yerel ürünlerin kullanımı gibi unsurlar gençlerin dikkatini çekiyor.
Artık Dünyada Sessiz Lüks Kavramı Var
Genceli, hızla yayılan ‘sessiz lüks’ kavramının turizm endüstrisinde de kendini gösterdiğini aktardı. Gençler, lüks turizm anlayışında pahalılık yerine, otantik deneyimlere odaklandıklarını ifade etti. Özellikle Bozcaada, Ayvalık ve Kaş gibi yerlerin, Antalya'daki büyük oteller yerine tercih edildiğini belirtti. Gençlerin, butik otel, pansiyon veya yerel evlerde kalmayı daha çok tercih ettikleri gözlemleniyor.
Turizmle Hiçbir Bağlantısı Olmayan Kişilerin Yatırımlarını Görüyoruz
Genceli, yeni girişimcilerin etki ve yöneticilik odaklı düşünmeleri gerektiğini vurguladı. Şu anda birçok turizm yatırımının, bu alanda yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler tarafından yapıldığını belirtti. Profesyonel danışmanlık almanın büyük faydalar sağlayacağına dikkat çekti ve yerel değerlerle entegre ürünlerin sunulmasının önemini dile getirdi. Ayrıca, sosyal medya ile iç içe olmanın ve özgün içerikler sunmanın, sürdürülebilirlik açısından kaçınılmaz bir gereklilik olduğunun altını çizdi.