Bugün: 30 Nisan 2025 Çarşamba

GÜNDEM

"Sanayi Bakanı Kacır, DEÜ'de Girişimcilerle Buluştu"


"Sanayi Bakanı Kacır, DEÜ'de Girişimcilerle Buluştu"

T

2,31 B

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı'nda (DEPARK) genç girişimcilerle bir araya geldi. Bu önemli buluşmaya Dokuz Eylüll Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, DEPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Zeki Atıl Bulut, akademisyenler, firma temsilcileri ve genç girişimciler de katıldı.

Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin teknoloji yarışındaki konumunu değerlendirdi. "DEPARK, bizim için de çok kıymetli" diyen Kacır, "Kalkınma yolculuğumuzda kritik önemdeki Dokuz Eylül Üniversitesi, çok sayıda teknoloji girişimine ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de DEPARK. İnanıyorum ki burada start-uplarımızın ve teknoloji girişimlerimizin sürdürülebilirliği, Ar-Ge teknolojilerinin sayesinde Türkiye'ye katma değerli ürünler ve hizmetler kazandırmış olacak" açıklamalarında bulundu.

Bakan Kacır, ayrıca Türkiye'nin büyük bir Ar-Ge ekosistemine sahip olduğunu belirterek, son yıllarda bu ekosistemi geliştirmek için hızlandıklarını ifade etti. Türkiye Ege start-uplarının girişim sermayesi yatırımlarının büyüdüğünü vurgulayan Kacır, "2019 yılına kadar Türkiye'de ortalama 60-80 milyon dolar start-up yatırımı yapılıyordu. Ama 2020'den itibaren Türkiye'nin teknoloji girişimlerine ortalama 1 milyar dolar, girişim sermayesi yatırımı gerçekleşiyor. Son 5 yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım yapıldı" dedi.

Bakan Kacır, Türkiye’nin kişi başı gelirinin 15 bin dolara ulaştığını ve yüksek gelir grubundaki ülkelerden biri haline geldiğini belirterek, "Ülkemiz sanayi ve teknolojinin birçok alanında küresel rekabette pay sahibi ülkelerden biri pozisyonunda. Yolculuğun bundan sonrası için bilime ve teknolojiye daha fazla hürmet etmeliyiz" diyerek, şu anki dönemde herkesin daha korumacı bir tutum sergilediğini ifade etti.

Ülkedeki yüksek teknoloji yatırımlarını hızlandırmak adına çeşitli projeler ve programlar uyguladıklarını aktaran Kacır, "Biz, insan kaynağını çekirdekten yetiştirmek amacıyla DENEYAP teknoloji atölyelerinden TEKNOFEST'lere kadar, bilimsel altyapıyı ve bilim ekosistemini geliştirmek adına TÜBİTAK programları ile çeşitli destek programları hayata geçiriyoruz" şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye'nin Ar-Ge kaynaklarını son 22 yılda 14 katına çıkardıklarını ve araştırma geliştirmeye harcanan kaynağı 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükselttiklerini dile getirdi.

Bakan Kacır, Türkiye'deki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısının 1600'ü aştığını belirtirken, "Teknolojik girişimlerimizin ve teknoparklarımızın sayısı 11 bin 500'e ulaştı. 22 yıl önce Türkiye'de sadece iki teknopark ve 56 teknoloji girişimi vardı, şimdi 106 teknopark var" dedi. Ar-Ge ekosisteminin kalitesinin yükseldiğine dikkat çekerken, önemli araştırma merkezlerinin bulunduğunu ve bunların ulusal düzeyde desteklendiğini belirtti.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin, Türkiye'nin teknoloji alanında önemli bir üs olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Bayram Yılmaz, üniversitelerinin büyüklüğüne ve köklü geçmişine değinerek, "Teknolojinin kalbinin attığı, Ar-Ge ve inovasyon merkezi olma yolunda hızla ilerleyen bir üniversiteyiz" ifadelerini kullandı. Bakan Kacır, etkinliğin sonunda DEÜ’lü girişimcilerin sorularını yanıtladı ve DEPARK bünyesinde kabul edilen projeleri inceledi.